Slovenia - Oaza Verde a Europei - autocar 2018, Ljubljana, Slovenia


  • Transport - Autocar


Informatii si dotari hotel Nenominalizat 2 - 4*, Ljubljana, Slovenia

Hotel 2 - 4* nenominalizat. Numele hotelului va fi comunicat cu cateva zile inainte de data plecarii.

  • Transport: autocar
  • Plecari: 07.06; 26.07; 12.08; 10.09.2018
  • Durata: 13 zile
  • Tarife incepand de la 284 euro/persoana

 

Ziua 1. Bucuresti – Budapesta

Iti dam intalnire dis-de-dimineata, la ora 6.30 dimineata, in cea mai moderna autogara din Romania – Autogara Centrala – Bucuresti, sa pornim cu dreptul intr-o calatorie fabuloasa spre doua dintre destinatiile cele mai spectaculoase pe care le adapostesc Balcanii. Calatoria cu autocarul este relaxanta, confortabila si iti da prilejul sa faci cunostinta atat cu locurile care ti se perinda prin fata ochilor, cat si cu partenerii tai de calatorie. Avem din start, cu totii, un punct de pornire in discutii: pasiunea pentru o zona a Europei incarcata de istorie! Prima noastra oprire va fi la Budapesta unde ne cazam si ne pregatim pentru o noua aventura.

Ziua 2. Budapesta – Ljublijana

Micul dejun savuros ne da puteri sa pornim la drum, capitala Sloveniei, Ljubljana, ne asteapta. Este unul dintre cele mai fermecatoare orase ale Europei Centrale.  Ne bucuram impreuna ca am ajuns in acest oras care, cu siguranta, ne va incanta ochii si sufletul cu abilitatea sa de a aduce impreuna trecutul si prezentul. Respiram aerul curat al unei capitale verzi si savuram inceputul unei calatorii incarcate de istorie. Desi este un oras de dimensiuni medii, cu aproximativ 280. 000 de locuitori, concentratia de atractii turistice iti da de gandit imediat. Cu ce incepem?! Avem timp sa ne lamurim la cina, cand vom savura bucatele in care se amesteca, gurmand, influentele celor trei culturi care isi pun amprenta asupra locului: germana, latina si slava. Aici ne stabilim cartierul general pentru urmatoarele zile.

Ziua 3. Ljubljana – Lacul Bled

Dupa o noapte odihnitoare si un mic dejun satios, pornim impreuna sa vedem cu ochii nostri cum se integreaza istoria intr-un prezent vibrant si viu. Caci te uimeste verdeata orasului, iar tihna acestei capitale europene te va cuprinde ca o poveste frumoasa. Destinatia noastra este Castelul Ljubljana, care se inalta pe dealul din mijlocul capitalei slovene. Acesta dateaza din secolul al XV-lea si aspectul sau impunator ii tradeaza rolul istoric de fortareata, cazarma si resedinta regala. Verifica bateriile aparatului de fotografiat sau bazeaza-te pe camera telefonului, la alegere. Insa te asiguram ca vei dori sa faci fotografii care sa iti aminteasca de acest castel si de panorama pe care o creeaza spectaculoasa vecinatate a lacului Bled sau decoratiunile baroce ale Capelei Sf. Gheorghe, decorate cu blazonul guvernatorilor provinciei Kranjska.

Podul Triplu este unul dintre cele mai frumoase si cunoscute poduri din Ljubljana. Arhitectura sa speciala reunsete, de fapt, un grup de trei poduri care leaga orasul modern de centrul medieval. Zona este animata de baruri si restaurante, iar turistii reusesc aici sa faca fotografii demne de pus in rama!


Moment de ragaz:

Pranzul il luam impreuna, dupa ce decidem ca dieta poate sa mai astepte putin.
Piata Centrala din Ljubljana este locul unde oamenii isi dau intalnire. Agitatia vesela a pietei este presarata cu ocazii perfecte de shopping, caci aici gasesti produse traditionale, condimente, ierburi medicinale si, nu in ultimul rind, haine si accesorii.


Preparatele traditionale sunt parte din mandria locului, caci in Ljubljana vei manca un strudel uimitor, vei gusta brinzeturi rafinate si iti vei stinge setea cu bere locala. Slovenii se lauda cu apicultura si au nenumarate soiuri de miere. Asa ca daca te gandesti sa aduci un suvenir pentru cei dragi, acum este momentul sa te aprovizionezi cu miere parfumata.

Dupa amiaza va propunem o excursie optionala la Bled, renumita statiune a Sloveniei situata in nord-vestul extrem al Sloveniei, la poalele Alpilor Iulieni si intre raurile Sava Bohinjka si Sava Dolinka. Piscurile muntilor, reflectate in apele lacului, soarele si aerul proaspat din Bled fac din statiunea alpina un refugiu ideal pentru o pauza relaxanta. Turistii vin aici sa admire Lacul Bled, care se intinde pe o suprafata de circa 144 de hectare si are o adancime maxima de 30 de metri iar izvoarele termale interceptate sunt directionate catre piscinele unor hoteluri pentru tratamente medicale si divertisment. In inima lacului glaciar Bled se afla o insula in forma de lacrima, singura insula naturala din Slovenia, din calcar si dolomita. Imprumutand denumirea lacului de care e inconjurata, insula Bled este una dintre cele mai frumoase atractii ale regiunii. Peticul de pamant insular abunda in vegetatie, chiar cladirile gazduite aici fiind aproape complet „inverzite”, gratie florei luxuriante. Multe legende plutesc in jurul insulei, dintre care una aminteste ca pe insula s-ar fi aflat candva un templu, dedicat zeitei slave a dragostei, Živa, si aflat sub protectia calugarului legendar Staroslav si a fiicei acestuia, Bogomila.

Un alt obiectiv turistic reprezentativ al statiunii Bled il reprezinta castelul cu acelasi nume, cel mai vechi din Slovenia, asezat pe marginea unei stanci abrupte, chiar deasupra lacului Bled. Castelul a fost pentru prima oara mentionat in scris in 1011, atunci cand imparatul german Henric al II-lea l-a donat Episcopului din Brixen. Cea mai buna metoda de a explora Lacul Bled este trenuletul turistic care ocoleste lacul si ne da posibilitatea de a fotografia cel mai bine peisajul.
Seara ne intoarcem in Ljubljana pentru cazare la acelasi hotel.

Ziua 4. Istorie, natura si vin

In a patra zi, pornim, intr-o excursie optionala, spre Alpii Iulieni ai Sloveniei. Privelistea este atat de spectaculoasa, incat ai senzatia ca ai intrat intr-un film atent regizat. Un film despre spiritualitatea pe care o regasesti in natura, dar si despre senzatii tari. Piscurile ametitoare, de peste 2000 de metri se imbina cu ravene abrupte. De-acum se cuvine sa stii ca te afli in Parcul National Triglav, numit dupa cel mai inalt varf. Triglav are 2.864 metri, iar semetia sa l-a ajutat sa devina simbolul national impri¬mat pe steagul sloven. Parcul este un paradis pentru iubitorii de sporturi pe rauri rapide. De aceea, vei avea ocazia sa ii vezi pe cei mai cutezatori caznindu-se la rafting, cayac sau canoe, dar si pe cei mai rabdatori, care prefera sa pescuiasca pastrav in apele curate ale locului. Ca sa tii minte cum arata culoarea smaraldului, fa neaparat fotografii cu raurile Tolminka si Soča. 

Dupa aventura drumului, ne tragem sufletul in cea mai spectaculoasa zona viticola Brda, supranumita si “Toscana Sloveniei”. Pranzul delicios il asortam, cum se cade, cu soiurile locale de vinuri, cu care slovenii se mandresc pe buna dreptate, Simti ca strugurii s-au copt in liniste, cu rabdare, ca au cules dulceata si parfumul soarelui pe indelete. Se impune si vizitarea unei crame care ne invata mai multe despre traditiile viticole ale locului.

In cursul dupa-amiezei ne intoarcem la hotelul nostru din Ljubljana. Petrecem noaptea in liniste si ne incarcam bateriile pentru a doua zi.

Ziua 5. Postojna si Lipica

Astazi va propunem o excursie optionala pentru vizitarea pesterei Postojna si a fermei de cai de la Lipica, nu uitati aparatul foto si luati cu dumneavoastra buna dispozitie! Podisul Karst se intinde din Slovenia ca un brat ce se odihneste pe umerii Italiei. Aceasta regiune este faimoasa deoarece de aici deriva termenul de carst sau relief carstic. Paleologii descopera pesteri noi in Slovenia in fiecare an, si sunt deja peste 8000. Insa cea mai mare si mai vizitata este pestera Postojna. Ascunde o serie de minunatii, printre care si forme de viata rare (aici a venit pe lume, in 2016, un pui de salamandra dintr-o specie foarte rara!).


Moment de ragaz:

Ajunsi in acesta zona a Sloveniei, ne delectam cu mancarea traditionala. O portie fierbinte de varza calita si friptura de porc ne reface energia. Dupa plimbarea prin natura, avem nevoie de o masa copioasa iar restaurantele de aici se lauda cu vinuri atent selectionate din cele peste 100 de crame locale. Slovenii au si ei tuica lor! O produc din diverse fructe, dar cea din prune se numeste “Brkinski slivovec”. Pastreaza loc si pentru inghetata de miere. Crede-ma, asa ceva nu ai mai gustat!


Dupa un asemena festin ne continuam excursia limbarea noastra continua prin acest muzeu in aer liber. Vantul de nord, bora, adie racoritor in timp ce descoperim lacurile care puncteaza albastru tabloul zonei. Ajungem la ferma de cai din Lipica.

Satul Lipica este faimos datorita cailor albi lipizani, care sunt crescuti in aceasta zona de peste 400 de ani. Ferma de armasari a fost intemeiata in 1580 de catre arhiducele Karl von Habsburg, regentul Styriei, Carinthiei, Carniolei, Istriei si Triestului pe proprietatea cumparata de la arhiepiscopul Coreto de Trieste. Herghelia de la Lipica a fost destinata sa creasca si sa amelioreze cai pentru nevoile curtii si ale armatei imperiale.
In primul an de functionare a hergheliei, 24 iepe-mame provenite din populatia locala din Karst au fost imperecheate cu trei armasari pepinieri spanioli selectionati. In anii ce au urmat si alte animale destinate reproductiei au fost aduse in herghelie din Spania, in principal, dar si din alte herghelii cu prestigiu napolitane, daneze, germane sau din imperiu, precum cea de la Kladrub. Abia in 1735, imparatul Karl al VI-lea a fondat Scoala de Echitatie Spaniola pe langa curtea de la Viena. In acelasi an, odatã cu inaugurarea, a fost deschis si registrul genealogic al rasei. Inca de la infiintarea hergheliei, armasarii proveniti de la Lipica au fost folositi in cadrul acestei adevarate academii de echitatie. Dintre acesti armasari, doar cei care obtineau cele mai bune rezultate aici erau apoi utilizati la reproductie.

Astazi ferma produce unii dintre cei mai buni cai de rasa pentru Scoala de Dresaj. Avem ocazia sa ii admiram in mediul lor natural intr-un tur al fermei care dureaza circa o ora : cel mai vechi grajd – Velbanca, Muzeul Lipikum, Muzeul Trasurilor, Galeria de Arta Avgust Černigoj, Casa Karst,
In cursul serii ne reintoarcem la hotelul nostru din Ljubljana.

Ziua 6. Bun venit in Istria!

Urcam in autocar si ne pregatim pentru excursia de azi in partea croata a Istriei. Primul popas il facem in oraselul Groznjan, un loc pitoresc cu o istorie interesanta. Pe masura ce pasesti pe stradutele pline cu artisti, artizani si cafenele, nu ai crede ca, acum citiva ani, Groznjan a fost cat pe ce sa ajunga un oras abandonat. Daca nu credeai in a doua sansa, vei vedea cu ochii tai ca se poate! Un oras medieval a carui frumusete originala a fost pastrata pana astazi, prin conservarea zidurilor vechi, forturi, biserici si monumente. Vizitam apoi bazilica din Porec, care dateaza din secolul V si isi pastreaza intact farmecul mozaicului auriu.

Drumul nostru prin Istria continua cu un popas in Rovinj, pe malul marii Adriatice. Acest oras de pe litoral are un trecut venetian si un centru istoric delimitat de un labirint de strazi pietruite. In varful colinei zarim Catedrala Sf. Eufemie, construita de venetieni in secolul al XVII – lea. Cele mai frumoase privelisti si fotografii din Rovinj pot fi obtinute din portul orasului. Din aceasta perspectiva puteti vedea acele case frumoase pictate se se intind pana la malul marii cu impunatoarea Basilica a Sfantului Eufemie in spatele lor.


Moment de ragaz:

Rovinj este denumit de localnici „Perla Istriei”, si mandru de titulatura pe care o poarta nu poate fi ocolit in circuitele turistice. Ne relaxam in arhitectura sa cu influente venetiene si ne rasfatam cu un pic de shopping.  Pentru cei pasionati de arta le recomandam sa mearga pe strada Grisia din centrul vechi. In Croatia numele de Grisia este cunoscut ca fiind numele celui mai mare festival de Pictura in aer liber. In fiecare an in luna august peretii caselor cat si scarile de piatra ale acestei strazi sunt “tapetate” cu tablouri realizate de pictori atat din intreaga Croatie cat si din Europa. Aici sunt galerii cu vanzare la tot pasul iar pentru cei care vor sa plece cu un suvenir cu tipic local, cochet, magazinele sunt la o aruncatura de bat.


Dupa Rovinj, ne oprim si in frumosul orasel Pola. Este cel mai vechi si cel mai mare oras din regiunea istorica Istria fiind cunoscut pentru cladirile sale care au supravietuit inca din perioada romana. Un exemplu in acest sens este Amfiteatrul denumit si Arena, care seamana foarte mult cu Colloseum –ul din Roma, dar la o scara mult mai mica. A fost construit in secolul I in timpul imparatului Augustus si este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre din antichitate iar UNESCO l-a inclus in lista sa de patrimoniu inca din 1997. In apropiere se afla si Templul lui Augustus, inchinat in cinstea primului imparat al Romei.

Pe seara, ajungem in Opatija, pe care o vom descoperi dupa un somn bun. Cazare la hotel in Opatija.

Ziua 7. Opatija – Zagreb – Budapesta

Despre Opatija se spune ca este “marea doamna a Croatiei”, statiunea care practic a dat startul turismului in Croatia. Si nu este de mirare, odata ce descoperi vegetatia luxurianta, clima blanda, plajele superbe si cladirile vechi de sute de ani. Hai sa spunem ca nu doar aristocratia vremurilor apuse avea o slabiciune pentru aceasta statiune. Celebritati precum Giovanni Puccini, James Joyce, Anton Chehov s-au bucurat de frumusetea locului. Avem de vazut multe, de la Muzeul Croat al Turismului, Biserica Sfantul James (construita in anul 1420), pana la statuia Domnita cu pescarusul, care a devenit si simbolul orasului.

Pornim spre Zagreb, capital Croatiei. Situat in nordul tarii, acesta a rezistat eroic atacurilor turcesti dar si cutremurului devastator din 1880. Incercarile traite de-a lungul timpului se vad, azi, in Zagreb, in doua moduri. Bisericile luxuriante si manastirile arata credinta puternica in Dumnezeu.  Pe de alta parte, palatele, parcurile si vria comerciala arata ca in Zagreb oamenii stiu sa se bucure de viata! In vizita noastra, vedem ambele pespective: cea spirituala, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, care domina Piata Kaptol cu turnurile sale ce vegheaza orasul inca din secolul al XIII-lea, dar si partea moderna, vibranta, pe care o simti in Piata Centrala Zrinjevac – numita oficial Trg Nikole Šubića Zrinskog.
Programul nostru se apropie de sfarsit si ne indreptam catre ultimul punct al calatoriei noastre, Budapesta, unde ajungem in cursul serii.


Experienta: ritm si gusturi traditionale

Daca te intrebai cu ce ai mai putea umple timpul inainte de a te retrage la hotel, avem pentru tine un pont: cum suna pentru tine “Seara de Crama“? (optional).

Te invitam la Borkatakomba, restaurantul unguresc unde ne vom petrece ultima seara impreuna. Sigur ai gustat, pana acum, macar o reteta de gulas. Acum este momentul sa ne infruptam din reteta originala, de altfel o creatie culinara a pastorilor maghiari. Crama ofera vinuri unguresti deosebite, care ne vor da chef de vorba si de depanat amintirile proaspete din vacanta. Inainte de a incheia, trebuie musai amintit desertul care se gaseste pe fiecare meniu al unui restaurant unguresc care se respecta: somlуi galuska, adica un pandispan pufos, glazurat cu crema de ciocolata si frisca batuta. In timp ce ne delectam cu cina festiva, ne hranim si inimile cu programul folcloric de dans si muzica traditionala. Destula vorba! Hai sa ciocnim cupele, sa schimbam numere de telefon si sa celebram prietenii noi. In definitiv, suntem camarazi de calatorie si nu-i exclus sa mai fim si altadata!


Ziua 8. Budapesta – Bucuresti

Dupa micul dejun, lasam in urma frumoasele locuri pe care le-am vizitat si plecam spre Romania. Parcurgem drumul cu amintiri de nepretuit in minte si gata pentru a gusta din istoria altui taram misterios si captivant.

 

Transport: Autocar

Plan tarifar

Reduceri

• Supliment de single: 125 €
• Reducere a 3-a pers. in tripla: 10 €
• Copil 6-12 ani reducere 15 € in camera dubla cu doi adulti.

Ultimele oferte vazute: