Cele mai frumoase peșteri din România

România este țara de în care s-au descoperit și inventariat până în prezent circa 12000 de peșteri ceea ce o situează pe locul 2 din Europa ca număr. Aceste formațiuni se conturează de-a lungul a câteva mii de ani și reprezintă resurse foarte bune de informații pentru speologi, geologi și istorici. Pasionații de astfel de aventuri trebuie să aibă grijă să fie echipați corespunzător cu accesorii de alpinism deoarece există diferențe destul de mari de nivel ce nu pot fi depășite în mod normal. De asemenea, temperaturile sunt foarte scăzute de cele mai multe ori. Mai jos ți-am pregătit un itinerariu cu cele mai interesante peșteri din țara noastră.

1

Peștera Liliecilor

Peștera Liliecilor este cea mai mare peșteră din Defileul Dunării și se întinde pe mai bine de 480 de metri. Înăuntru poți vedea coloniile de liliaci cu mustăți pe suprafața de 5 hectare. Acest loc se află la 50 de kilometri de Constanța și este un monument speologic al naturii. De asemenea numită și Gura Dobrogei, acest locaș este unul în care au fost atestate mărturii ale activității umane încă din paleolitic.

2

Peștera Vântului

Aceasta e cea mai mare peșteră din România având o lungime de 52 de kilometri și se găsește în Munții Pădurea Craiului. Numele i-a fost pus la descoperirea din 1957 a curenților puternici ce se simt la intrare. Formațiunea are 3 etaje în care vei găsi stalagmite, stalactite, coloane și scurgeri parietale. Datorită dimensiunii imense a peșterii este recomandat să vizitezi doar câteva galerii pe zi.

3

Peștera Limanu

La aproximativ 5 kilometri de Mangalia se află Peștera Limanu. Cu o lungime de 3200 de metri, formațiunea impresionează prin fauna bogată ce includ colonii de lilieci. Locul are și o însemnătate istorică prin legendele ce spun că pe vremea geto-dacilor aici erau ascunse comorile cele mai de preț cum ar fi alimentele care îi ajutau să treacă peste perioada iernii sau metalele prețioase.

4

Peștera Muierii

În comuna gorjeană Baia de Fier se poate găsi Peștera Muierii. Locul și-a căpătat denumirea din vremurile de război în care femeile și copiii erau adăpostiți aici de primejdii. Din cele 4 etaje doar unul este rezervat turiștilor și are 573 de metri. Despre peșteră se spune că are proprietăți benefice și există mai multe legende în care se povestește despre acest loc ca fiind unul mistic. Înăuntru vei găsi formațiuni din cele mai interesante cum sunt stalctitele și stalagmitele ce au fost documentate oficial încă din anul 1870.

Desigur că zonele cele mai interesante sunt rezervate doar speologilor profesioniști, dar poți vedea câteva structuri uimitoare ca turist. Ce peșteră îți dorești să vizitezi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *